Van Erkelens Optiek - Over contactlenzen

Vele mensen denken dat het dragen van contactlenzen voor hen niet mogelijk is. De praktijk bewijst het tegendeel. Bijna iedereen kan lenzen dragen zowel jong als oud. Samen met ons kunt u tot een verantwoorde keuze komen. Wij hebben op dat gebied dan ook veel te bieden:

Contactlenzen zijn onder te verdelen in twee grote groepen: te weten harde en zachte.

De harde, zuurstofdoorlaatbare contactlens
Deze ‘’ drijft ‘’ op het oog, de passing is van zeer groot belang. Wanneer deze te vast of te los zit, kan het hoornvlies vervormd worden of erger: beschadigen. Het hoorvlies verandert, net als de rest van ons lichaam. Het is daarom verstandig de lenzen één keer per jaar te laten controleren op de pasvorm in relatie met het hoornvlies.
Een langzaam wijzigende vorm van het hoornvlies- en daardoor een slechtere pasvorm van de contactlens- wordt door de gebruiker vaak niet bijtijds opgemerkt hetgeen tot vervelende complicaties kan lijden.

De zachte, hydrofiele, contactlens
Deze contactlens ligt direct op het oog wat het draagcomfort verhoogt maar hierdoor treed er ook sneller verontreiniging op door stoffen die niet door het materiaal kunnen zoals bv. eiwitten. De meest veilige vorm is een dagelijkse vervanging van deze contactlens. Dat brengt van zelfsprekend wel extra kosten met zich mee.
Voor alle zachte contactlenzen is goed onderhoud en een halfjaarlijkse controle noodzakelijk. Een slecht zittende of vervuilde contactlens kan er voor zorgen dat het oog (hoornvlies) geen contactlens meer accepteert
Welke zachte contactlens voor u het meest geschikt is, wordt samen met u en uw optometrist besproken.

Nachtlenzen
De hele dag scherp zien zonder bril of lenzen.
Dat is nu mogelijk, met nachtlenzen!

Nachtlenzen worden alleen ‘s nachts gedragen. De ogen hoeven bovendien niet aan de lenzen te wennen, want nachtlenzen voelen direct prettig aan. Tijdens de slaap corrigeren de lenzen de ogen, zonder dat je er iets van merkt. Overdag hebben nachtlensdragers dan zonder bril of lenzen het scherpste gezicht. Steeds meer mensen kiezen voor het gemak hiervan. En daarmee voor volledige vrijheid overdag, zonder bril of lenzen.

Het nachtlensmateriaal laat extreem veel zuurstof door en heeft daardoor de minste invloed op het oog. De lens heeft geen direct contact met het hoornvlies, maar drijft op de traanfilm. Door de speciale vorm van de lens zorgt de traanfilm ervoor dat de voorkant van het hoornvlies ietsje platter wordt. Daardoor kunnen nachtlensdragers dan één of twee dagen scherp zien. Het grote voordeel van alleen ‘s nachts lenzen dragen is, dat de ogen overdag volledige rust krijgen. De meeste nachtlensdragers kunnen na twee tot drie nachten de hele dag al goed zien zonder bril of lenzen. Na een week is het resultaat optimaal. ‘s Ochtends bij het opstaan, doe je de lenzen uit en ga je aan de slag. En dat geeft een heerlijk vrij gevoel. Zonder bril of lenzen de hele dag scherp zien!

Nachtlenzen zijn een prima alternatief voor een laserbehandeling. Veel mensen vinden een laserbehandeling eng. Bovendien is zo’n ingreep niet geheel zonder risico’s. Het principe van de nachtlens is veel eenvoudiger en veiliger. Want mocht je om de één of andere reden geen nachtlenzen meer willen dragen, dan kun je altijd terug naar lenzen of een bril. De ogen gaan dan vanzelf weer terug naar de oorspronkelijke situatie.

Nachtlenzen zijn volkomen veilig en kunnen de hele nacht worden gedragen. Heel veel mensen zijn hier heel enthousiast over . Want zonder bril of lenzen de hele dag scherp zien, is zeer comfortabel. De nachtlens wordt met nog meer plezier gedragen door:

- mensen met droge of gevoelige ogen
- tieners, vanaf de brugklas
- mensen die veel lezen of computeren, of in een ruimte met airco werken
- mensen die last hebben van stofjes achter hun lenzen
- actieve mensen, sporters en in het bijzonder beoefenaars van contactsporten
- mensen die geen laserbehandeling kunnen of willen ondergaan.